Celdeling vindt in deze laag niet meer plaats; in de normale gezonde huid is dit de breedste laag. Wanneer het aantal cellen in het stratum spinosum groter is dan normaal noemen we dit acanthose ; bij oedeem (vochtophoping) tussen de cellen van deze laag spreekt men van spongiose. De onderste laag in de epidermis wordt gevormd door het stratum basale, de grondlaag. Alle bovenliggende cellen ontstaan meestal uit deze laag van levende, delende cellen. Hoe hoger je in de huid komt, hoe platter de cellen worden en hoe minder levende cellen er zullen zijn. De bovenste lagen van de epidermis bevatten slechts dode cellen. In de basale laag komen ook melanocyten voor.

3 lagen van de huid kerato - hyaliene korrels. De vierde en grootste cel-laag in de epidermis is het stratum spinosum, de 'stekelcel'-laag. Deze 'stekelcellen' zijn met elkaar verbonden via intermediaire filamenten en desmosomen (celbruggetjes waardoor het er onder de microscoop uitziet alsof ze stekels hebben.

Inhoud, de huid bestaat uit een aantal verschillende weefsels die globaal in drie lagen kunnen worden ingedeeld. Aan de oppervlakte, dus de buitenkant, ligt de epidermis ofwel opperhuid. Daaronder ligt de dermis, de lederhuid. De dermis en epidermis worden samen de cutis genoemd. Onder de cutis ligt de subcutis, ofwel de bindweefsellaag. Epidermis bewerken, zie, epidermis voor het hoofdartikel over dit onderwerp. De epidermis (het opperhuidweefsel) bestaat uit een vijftal lagen. De bovenste laag is het stratum corneum, de hoornlaag. Deze laag bestaat uit dode (verhoornde) afgeplatte cellen. In deze laag zit meestal wat cholesterol, een hydrofobe stof, waardoor vochtverlies van het lichaam aan beauty de buitenlucht wordt tegengegaan.

3 lagen van de huid

De verschillende huidlagen en hun functie - skinnovators


Uit wikipedia, de vrije encyclopedie, ga naar: navigatie, zoeken, zie. Menselijke huid voor het hoofdartikel over dit onderwerp. Menselijke huid van dichtbij, nog dichterbij, huid (. Latijn : cutis ) of vel vormt de buitenste bekleding van het lichaam van mensen en dieren. Bij de mens wordt de huid beschouwd als het grootste orgaan, omdat de gehele huid meer weegt dan elk van de andere interne organen. 1, bovendien bevat de huid, net als interne organen, verschillende lagen gespecialiseerde cellen ( weefsels ) die samen een functie vervullen. Waarnemen creamed van de huid levert soms belangrijke informatie op over het al of niet goed functioneren van het lichaam als geheel.

De lagen van de huid by nanda harkema on Prezi


Huidskleur, kort overzicht van de huid, de huid, lagen en functies van de huid. Een moedervlek weghalen, moedervlekken verwijderen, vitamine d, ergocalciferol, Cholecalciferol, calcidiol, calcitriol. Oorzaken huidkanker, bronnen: ga thibodeau, patton kt 2007, Anatomy physiology, mosby/Elsevier. En marieb, hoehn K 2007, human Anatomy physiology, pearson/Benjamin Cummings.

3 lagen van de huid

Het talg wordt vaak in een haarzakje uitgescheiden, maar soms ook via een porie in de huid. Talg smeert de huid en haren en maakt deze zachter. Hierdoor splijten haren minder snel en verliest men minder snel vocht via de huid. Ook doodt alle talg bacteriën. . Hormonen (met name androgenen) stimuleren de talgsecretie. Tijdens de puberteit neemt de talgsecretie dus ook toe.

Acne is een actieve ontsteking van de talgklieren. Bij acne ontstaan er puistjes op de huid. Acne wordt vaak door een bacterie veroorzaakt, meestal staphylococcus. Acne kan zeer ernstig zijn en blijvende littekens op de huid achterlaten. Lees ook: loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten! Maak je eigen geldmachine in 8 stappen en wordt financieel onafhankelijk.

Lagen van de huid en onderdelen


Cerumineuze klieren, cerumineuze klieren zijn aangepaste apocriene klieren. Deze klieren komen met name in het extrene oorkanaal voor. Deze klieren scheiden een dikke, plakkerige stof uit (het oorsmeer). Het oorsmeer zorgt ervoor dat ziekteverwekkers en vreemde stoffen niet via het oor het lichaam kunnen binnendringen. Borstklieren, borstklieren zijn eigenlijk gemodificeerde zweetklieren, maar worden meestal tot de secundaire voortplantingsorganen gerekend. De talgklieren zijn eenvoudige, vertakte, blaasvormige (alveolair) klieren.

De talgklieren komen met uitzondering van de handpalmen en voetzolen over het hele lichaam voor. Op de buikregio en extremiteiten zijn de talgklieren klein. Op de borst, gezicht en nek zijn de talgklieren redelijk groot. De talgklieren scheiden het vetachtige talg uit. De centrale cellen van de alveoli verzamelen het talg, totdat ze zo vol zitten met talg en open barsten. In principe zijn de talgklieren dus holocriene klieren. Het talg bestaat naast vetten ook uit dode celdelen.

Play this quiz called

De apocriene zweetklieren komen het meeste in goede de oksels en de anogenitale regio voor. Apocriene zweetklieren zijn groter dan eccriene zweetklieren. De ductus van de apocriene zweetklieren eindigen in het haarzakje. Het apocriene zweet lijkt erg veel op eccrien zweet, maar bevat ook nog vetachtige stoffen en eiwitten. Daarom is dit zweet visceus en kan soms een melkachtige of gele kleur hebben. Aanvankelijk is dit zweet kleurloos, maar wanneer de organische bestanddelen van dit zweet worden afgebroken door micro-organismen op de huid zelf, gaat dit zweet stinken. De apocriene klieren beginnen rond de puberteit onder de invloed van androgenen te functioneren. Dit zweet speelt een onbelangrijke rol in de thermoregulatie. Men denkt dat deze klieren een belangrijke rol spelen in de seksuele aantrekkingskracht tussen mensen.

3 lagen van de huid

Huid lagen van de huid and show off your skills

De exacte samenstelling van dit zweet is erfelijk en wordt ook beïnvloed door de voeding. Zweet is meestal zwak zuur komen en heeft een pH tussen de 4. Zweten wordt gereguleerd door het sympatische zenuwstelsel. De belangrijkste functie van zweten is het voorkomen van oververhitting. Zweten ter voorkoming van oververhitting start meestal op het voorhoofd en spreid zich dan over de rest van het lichaam uit. Koud zweet wat door hevige emoties wordt opgewekt begint bij de handpalmen, voezolen en oksels. Apocriene klieren, het lichaam telt gemiddeld 2000 apocriene zweetklieren.

Eccriene zweetklieren komen met name voor op de handpalmen, voetzolen en voorhoofd. Deze klier is calorieen eenvoudig, gewonden en buisvormig. Het deel wat zweet aanmaakt is in de dermis gelegen. De porie is in de oppervlakte van de huid gelegen. De eccriene klieren scheiden een hypotonisch filtraat van het bloed uit. Het filtraat passeert de secernerende van de zweetklieren en komt middels exocytose vrij. Dit zweet bestaat voor 99 uit water, een klein beetje opgeloste zouten (vaak natriumChloride vitamine c, antilichamen, een microbevernietigende peptide (dermicine) en afvalstoffen (ureum, urinezuur en ammonia).

Alle lagen van een van de belangrijkste organen van het lichaam, de huid

De huid bestaat naast de epidermis en dermis ook uit gespecialiseerde delen van de epidermis. Deze delen zijn bijvoorbeeld de nagels, zweetklieren, talgklieren, slaapmasker haarzakjes en haren. Elk van deze huiddelen speelt een unieke rol in de handhaving van de homeostase. De ontwikkeling van een gespecialiseerd huiddeel start met een verminderde productie van cadherine. Zweetklieren, zweetklieren bestaan in eccriene klieren en apocriene klieren. Zweetklieren komen bijna over de hele huid voor (met uitzondering van de tepels en delen van de externe genitaliën). Het hele lichaam heeft ongeveer 3 miljoen zweetklieren. Er bestaan twee verschillende zweetklieren: eccriene en apocriene klieren. Eccriene zweetklieren (ook wel merocriene zweetklieren genoemd) komen het meeste voor.

3 lagen van de huid
Rated 4/5 based on 709 reviews